torsdag den 19. januar 2017

Inklusion og eksklusion, ja hvad er det vi vil....




Der er mange måder at udelukke andre mennesker på,  dette er en af dem  ( side 2). Nu er det jo ikke kun unge med indvandrer baggrund, det her handler om. Der er en masse unge mennesker ,som ikke opfylder 02 kravet og derfor ikke får chancen for at starte på erhvervsskolerne. Der er mange forskellige grunde, til at man ikke falder til i den ordinære folkeskole. I de sidste 40 år, har der rundt om i landet været projekter, hvor de elever som ikke kunne rummes i den almindelige klasse , kunne opfylde den obligatoriske skolepligt. Steder hvor der var færre elever, voksne med både socialpædagogisk- og lærer baggrund. Projekter hvor det handlede om, at komme til at fungerer i det liv folk flest er en del af. Det der munder ud i familie, job og selvforsørgelse, At kunne være sig selv bekendt.
Det kan være ret meget op af bakke, når man er 13-16 år gammel og der ikke er det store overskud/opbakning , til at holde fast i en vej frem, som ikke nødvendigvis ligner den man er vokset op i. Der skal der andre voksne til, nogle som er der, fastholder en god udvikling og ikke give op så let.
Sådanne projekter har igennem årene, hjulpet mange unge mennesker.

Men i og med at der er kommet en skolereform, som hylder inklusionen, som om det bare er at knipse fingrene, så er man nu i nogle kommuner i fuld gang med, at nedlægge disse tilbud. Det er intet mindre end en katastrofe. Det er simpelthen mangel på indsigt i, hvad det er der forgår i disse projekter. Der er politikere som intet aner om, hvad man laver i disse " skoler" At det ikke bare drejer sig om matematik og læsning. Det er unge med helt andre ting at slås med. Unge som skal undervises på en anden måde, i et mindre forum. Hvor fedt er det at sidde i 8. klasse og være den som ikke kan læse og skrive ordentligt, hvem fanden gider at møde op til sådan en ydmygelse dagligt.  Jeg forstår godt at de bliver væk, hvilket ofte har været tilfældet i de fleste af deres skole år, ikke at møde op. Ja, så er det jo skruen uden ende.

Men nu er det slut med unge som ikke passer ind i folkeskolen, de er åbenbart pludselig ikke eksisterende, eller hvad. Hvis der er nogle politikere der tror at de sparer noget som helst, ved de her lukninger, så tager de fejl. Det kan blive rasende dyrt på længere sigt. Nu ved jeg godt, at politikere ikke kender " længere sigt" det handler om kassen lige her og nu.  De pisser blot i bukserne gør de.
Hvad lærerne med 23-26 elever i klasserne stiller op, med både dem der gerne vil og kan og så et par eller bare en som konstant kræver opmærksomhed, ja det ved jeg ikke. Jeg er dog ret sikker på ,at det er noget alle taber på, både børn og voksne.

At inklusion fungerer for mange andre børn, det er der ingen tvivl om, men man må differentierer, hvad er problematikken  hos det enkelte barn/unge. Jeg tror at der vil komme et større behov for alternative projekter i årene frem, ikke mindst på grund af kontanthjælps loftet. Der bliver ikke mindre stressede forældre af det, tvært i mod.

3 kommentarer:

  1. Jeg vil ikke kloge mig på emnet, du har sikkert ret, for det står skidt til med politikernes fremsyn generelt. Det private erhvervsliv har samme brist: Fanden i, om det koster mere næste år, at man gør sådan og sådan nu, blot det får dette års regnskab til at se bedre ud - stik imod hvad man ville gøre i en privat husholdning med sund og fornuftig økonomisk planlægning.

    SvarSlet
  2. Lige nøjagtig Eric, ind imellem mangler der simpel husmorlogik. Det er selvfølgelig forsimplet, så enkelt er det jo ikke... men alligevel.

    SvarSlet
  3. Heisann.... ja, du kan lure. Jeg har brukt mange timer på en elev som ikke får det til, ikke vil, ikke gidder, ikke er interessert, og stadig spør: er jeg nødt til det da?.... inntil jeg spurte meg selv, hva er det godt for!? Her sitter 29 andre som ønsker hjelp og ikke får det fordi den ene tar all min oppmerksomhet... noe i systemet er galt. Og dette er ikke noe enestående tilfelle! Nå møter jeg elevene igjen etter ferien i morgen. En søt og hyggelig elev som har havna på feil plass.

    SvarSlet