mandag den 31. januar 2011

De fynske popler.


Ja overskriften er måske ikke helt rigtig, selvfølgelig er der stynede popler og piletræer, mange andre steder end på Fyn, men der er her på den nordlige del af øen, nogle meget gamle og troldeagtige træer. På min eftermiddags tur i går, efter endt weekend kursus, passerede jeg en meget flot række af gamle hekseagtige stynede popler, jeg forventede sådan set, at der ville stå en gammel heks og en soldat, dog ikke i camouflage, men sådan en med tornyster og høj hat. Muligvis var det for koldt til at de var ude denne kolde, klare og meget smukke dag. Det er helt fantastisk at træerne kan blive ved med at gro, trods det at de ofte er flækket i op til flere stykker. De må være sårbare for den hårde blæst som ind imellem hærger her. Gad vide om ikke det ville være en god ide, at få dem styner igen inden de må bukke under for en storm. De skal såmænd nok skyde igen. Fantastisk til overlevelses evne.


Da gamle Ove boede her nede ved skoven, havde vi et meget gammelt poppel træ stående i det fælles markskel. Kim og jeg var bekymrede for at det skulle vælte i stormen. Så med en del psykologisk taktik, gik vi ned for at snakke med Ove, om at styne træet og så dele træet til vores respektive varme kilder. Ikke fordi der er enormt meget træ i poppel, men varmen kommer jo som bekendt flere gange, når man fyret med træ. Efter adskillige gule citronvand til mig og et par øl og ikke mindst nogle snapse til Kim og Ove, fik vi lov til at styne træet. I samme åndedrag fik vi lov til, at beskærer træerne langs jordvejen. Det var ved at være problematisk at få de store vognmænd, med olie, pil og andet gods til at kører ned for enden af vejen, for at læsse varer af. De får simpelthen ødelagt deres presenninger og ridset bilerne godt og grundigt, når det er groet for meget til. Nu ejer vi selv den lille skov og kan beskærer som vi vil. Det gamle poppel træ væltede for nogle år siden og ligger nu, og ser dekorativt ud i alt sit æstetiske forfald. 

6 kommentarer:

 1. Ja, træerne du viser, er specielle, smukke. Det ser ud til, at de er stynede ret lavt? Det giver jo en helt anden effekt end træerne, som er stynede meget højere oppe. En god ide at prøve på nogle af piletræerne.
  Lene

  SvarSlet
 2. Fantastisk hvor meget man kan styne sådan nogle træer ...de skyde bare igen... Jeg kan huske vi havde et pilelæbælte hjemme hos mine forælder, som min far stynede ret brutalt...to tre år efter var der igen et ttæt læbælte...Smukke billeder af de stynede popler du har taget!

  SvarSlet
 3. Ja Kirsten overlevelsen er enorm, de hænger jo dårligt nok sammen. '
  Lene: Ja prøv endelig med pilen også, de bliver så flotte, så er de sjovere som træer, end ellers.

  SvarSlet
 4. Fyn er fin og dine billeder er skønne. Og så er det dejligt igen at læse om hvor meget Ove har fyldt og stadig gør i jeres liv. Mon ikke han eet eller andet sted holder øje med sin skov og med jer ?

  SvarSlet
 5. Annette: Ove er på plejehjem og har det godt. Husker ikke så meget mere, men har aldrig levet i større luksus, en den han har oplevet de senere år.Han må nærme sig de 90.

  SvarSlet
 6. Ja, Ove bliver vist 90 næste gang.
  Poplerne er for manges vedkommende plantet lige efter napoleonskrigene, da vi mistede vores træleverandør, Norge, og næsten samtidig fik fredsskovsforordningen.
  Så var det nemlig slut med at tage grene i skovene.
  Poplerne overlever kun, hvis de stynes jævnligt.

  SvarSlet