mandag den 24. oktober 2011

Guds hus ligger på Mors.

Efter et par dejlige, meget rejnfulde og blæsende dage på Mors, ramte vi fynsland igen torsdag sidst på dagen. Først nød vi bare at holde fri, vi er nok ikke så gode til bare at slå benene op og give fanden i at der er ting og sager at gøre i hus, have, brændekløvning og værksted. Vi er bare nød til at flytte os her fra.
Det blev til to overnatninger hos Rosengave i Alslev. Et meget stemfuldt og feminint sted, hvor vi med adgang til eget bad og tekøkken, nød et par uforpligtende dage. Som sagt tidligere, var det lidt barskt vejr, ikke, at vi ikke er vant til det har fra det flade Nordfyn, men når vi havde sat næsen op efter en del udendørs, så blev der lidt ændringer der. Heldigvis er der lunt på Museerne og frisk luft fik vi da også, med og uden svinefarme. De stank nu ikke i de dage vi var der, der var gang i udluftningen oven fra.
Når vi så er ved det med "oven fra" så  må jeg sige, at det jeg blev mest betaget af var de mange små kirker, især dem som var meget små, uden tårn og dikkedarer.


Hvis jeg skal mene noget, så er det, at dette må være et Guds hus. Ikke så meget nos, ikke så meget magtdemonstration og store armbevægelser, blot et hus til eftertanke og ro. Jeg er ikke medlem af foretagendet selv, men kan i det store hele godt lide kirken som bygningsværk, hvis ikke det bliver for prangende, så disse små fine og beskedne Guds Huse syntes jeg rigtig meget om.


På hjemvejen kørte vi til Spøttrup Borg ( som er under restaurering), som jeg også rent arkitektonisk er ret vild med. Igen enkelthed om end stort, men ikke så meget tingel tangel. Ydre og indre voldgrav, og urtehave med alle gode lægende urter. Der kunne man lave sig, mangt et godt afkog.

Yderligere tog vi lige ind omkring Skive, hvor Toke er soldat, han syntes jo at det er et hul i jorden, men vi syntes nu da, at der var lidt by at kigge på. Taget i betragtning at han hovedsageligt, er opvokset her ude på den yderste matrikel i landsbyen Rostrup, så er der dog mere by i Skive. Men han syntes jo at Odense er hans by, så der kan jeg da godt se en forskel. Pr. 1 februar skal han finde sig en lejlighed i Skive, da han ikke længere i uddannelses forløbet, kan bo på kasernen. Han glæder sig til at få lidt mere ro om ørerne, i forhold til nu, hvor han er sammen med mennesker 24/7.Kaffen vi er blevet budt på, siger vi gerne ja tak til, når vi næste gang kommer lidt nordligere. Der op hvor der ikke lugter og pløjes til kant. I det stor hele, er vores landskab jo vældig kultiveret, ikke mindst der hvor forholdene er til det, hver en millimeter udnyttes.
Her hvor vi bor, er der da også folk omkring, som mener at vi må være enormt rige, når vi "bare" kan tillade os at have 14-16 tønder land som er ren herlighed, med et stort fugle og dyre liv, samt en masse frøer, tudser og  salamandere. For ikke at tale om de mange insekter som klækkes i vandhullerne her omkring huset. Vi har taget vores del af de mange myg i år.

4 kommentarer:

 1. Jeg har det lidt ligesom du med folkekirken, men har dog valgt at blive i foretagenet...Selv om Damnmark er et lille land så er der alligevel store forskelle fra egen til egn...

  SvarSlet
 2. Fine billeder du har taget på jeres tur til Mors. Altid dejligt at komme ud at se noget nyt, men skønt at komme hjem igen til sin egen matrikel.
  Det var da også rart at besøge sønnike i Dronningens klæder :-)Skive er en dejlig by, men jo ikke en storby som Odense.
  Bedste hilsener
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Min mor er født i Alsted på Mors. Nåede I til Hanklit? Der er så skønt.
  Ja, der er mange, mange landsbykirker på den lille ø, og jeg holder helt med dig i deres værd.
  Hvis I tager mod kaffetilbudet og kører nordenfjords næste gang, så har I jo også den flotteste udsigt - over fjorden til Mors, Limfjordens perle.
  Lene

  SvarSlet
 4. Lene, vi kørte ud til Hanklit, men jeg må indrømme at vi kun gik kort. Det var stangregn, og stormede nærmest.Men vi er ikke færdige, med den øverste del af Danmark. Tophuen kan helt sikkert udforskes noget mere. Vi boede på Kirkesvinget, mener jeg det hed.

  SvarSlet