torsdag den 30. december 2010

Årets læse status.
Vi er ved at være nået til års ende. På dette tidspunkt er der rigtig mange, som plejer at gøre årets til og fra op. Sådan har jeg det nu ikke, ikke udpræget, jeg syntes sådan set bare at det fortsætter, som det plejer.
Det skal nu ikke hindre mig i at kigge lidt tilbage på, hvad jeg har læst og lyttet til af lydbøger i årets løb. Som sagt hører jeg meget lydbøger, så det kan nå at blive mange bøger på et år. Jeg lytter når jeg kører bil, strikker og fletter, for ikke at sige når jeg laver mad eller gør rent. De læste bøger vil jeg slet ikke undværer, jeg elsker at se bogstaver og ord, nogle ord må jeg bare læse flere gange, de ligger godt eller har "smag" Der er noget i det grafiske billede, af det sete på en side med sorte bogstaver på hvidt papir. Fornemmelsen af at sidde med sin bog, gøre sig det behageligt, sætte sig op til at nu skal der læses. At have tid til at sidde i lang tid og komme ordentligt ind i bogen, det er for mig en god måde at slappe af på.
Bøger jeg læser og hører er ret forskellige. Det er meget ofte kvindebilleder. Stærke kvinder, svage kvinder, kvinder under pres o,s.v. Kategorien spænder videt. Nogle af dem jeg lytter til, ville jeg aldrig have læst til ende, hvis jeg havde siddet med den fysiske bog i hånden. Så er vi ude i ren underholdning. Af krimier er jeg faldet fuldstændig for Jo Nesbø og Harry Hole, det holder bare, han, altså Harry er bare en meget interessant karakter.  Jeg er ikke kommet i gang med Jussi Adler, jeg tror han bliver den næste krimiforfatter jeg kaster mig over.
Hvis jeg skal vælge hvilke bøger som har sat sig mest i min erindring, så bliver det Kristin Maria Baldursdottir. Ikke mindst Karitas lærred og Karitas uden titel. Det er fantastisk smuk naturbeskrivelse, kvinde liv igennem en menneskealder, en kvindelig kunstners vilkår på en tid hvor det var andre dyder som var væsentlige for en kvinde, med mand og børn:. Ligeledes har jeg læst Mågelatter  og er pt. igang med Karlsvognen.  Disse titler kan varmt anbefales.,

En lidt anden boldgade, er de Anglofile, det er der, hvor jeg ikke forventer så meget andet en nogle pæne billeder, engelsk så det er SÅ engelsk. Altid nogle store gamle kasser, som måske har kendt bedre dage. Lidt herskab og tjenestefolk, en hyggelig gartner massere af te drikning og nogle som er lidt for ud spekulerede og let uldne i kanten. Hovedparten dog gode mennesker. De falder enormt hurtigt i hak med hinanden, der er de meget anderledes en jeg selv er. Lidt økonomiske kvaler nu og da ( kender jeg rigtig godt), men ingen må gå fra hus og hjem. En blanding af unge og ældre mennesker. Også her kvinder som trods alt træder i karakter. Det er ren  underholdnings lytning. Dem kan jeg godt lide. Her er det Marcia Willet og Maeve Binchy, Barbara Bigmore jeg oftest hører. Jeg gider ikke læse dem.
Så har der været mange andre ikke mindst Under en strålende sol. Her må jeg nok se at komme i gang med Drageløberen også.  Heldigvis bliver der fortsat skrevet massere af bøger og der er til et helt liv, uden jeg nogensinde når rundt.
Hvordan har dit læse år været, får du lyttet til lyd bøger også. Det kan stærkt anbefales. Der er massere af titler som er indlæst, hvis indlæseren er god, så er det en fornøjelse ellers må man bare slukke for maskinen. Det hænder at jeg er nød til at give op, da jeg ikke kan holde ud at hører på stemmen eller måden der læses op på. Jeg har mine favoritter, nogle kvinder, nogle mænd.
Jeg ønsker dig glædeligt læse år i 2011.8 kommentarer:

 1. De to bøger om Karitas er så (med streg under) gode...også et par bøger der har sat sig fast hos mig.. Jo Nesbø har jeg tilgode, til gengæld er jeg vild med Jussi Adler-Olsen .

  Pt hører jeg Møgkællinger af GreteLise HOlm...har næsten ikke tid til at blogge :D

  Godt Nytår Anne

  SvarSlet
 2. Det er det som sker. Man gribes, Anne. GreteLise Holm er også rigtg god. Møgkællinger har jeg hørt.

  SvarSlet
 3. Jeg er trod intentioner om det modsatte ikke kommet igang med lydbøgerne...Jeg elsker at læse og vil for alt i verde ikke undvære at læsningen... Lydbøgerne bliver jeg nødt til at afprøve. Jeg hører altid musik når jeg løber, måske man skulle prøve med lydbøger i stedet.Drageløberen er om muligt endnu bedre end Under en strålende sol. Jeg kan også godt lide Jo Nesbø og holder med dig i at Harry Hole en en interessant karakter. Jussi Adler Olsen kan også stærkt anbefales, han skriver rigtig godt og man fastholdes hele tiden i handlingen... Hav en rigtig god nytårsaften...og det hele er jo ikke ret meget anderledes fordi vi nu lige pludselig skal skrive 2011...

  SvarSlet
 4. Du nævner de "Anglofile".......og er inde på typisk engelske stemninger.

  Kender du følgende bøger og film ?:

  "84 Charing Cross Road"

  og

  "Resten af dagen"

  Begge 2 er enormt engelske i deres stemninger. Ikke at der foregår alverden, men hvilken stemning der er i dem. Sjovt nok er Anthony Hopkins (Ham fra Hannibal (Lecter) the Cannibal) med i dem begge...og hvilken skuespiller han er. Og for lige at fortsætte i samme stil, så er "Shadowland" (også med Anthony Hopkins) i samme stemningsstil.

  Alle 3 fås som almindelig læsebog og som DVD-film.

  SvarSlet
 5. Kirsten det skal du gøre, du vil helt sikkert løbe længere og hurtigere.
  Jan.D Tak for din komentar. Jeg kender ikke de titler du nævner. De må prøves.

  SvarSlet
 6. Jan.D Har du set filmen Vera Drakes Hemmelighed, af Leigh. Den gik for et par år siden i biograferne. En fantastisk film. Et helt andet England, end det som ellers altid beskrives i de før omtalte bøger. Her er vi i arbejderklassen, med det talte sprog som det nu gøres der, jeg er vild med det. Samtidig er jeg også glad for den anden genre, som tidligere omtalt.

  SvarSlet
 7. Hej Anne.

  Nej, - den har jeg ikke set. Må google den og se om den evt. kan skaffes.

  Problemet med interessante ting er, at tiden ofte ikke rækker - desværre. Og når man så, som jeg har mange forskellige tidskrævende interesser, så bliver det svært, at nå det hele. De her 24 timer i døgnet slår sjældent til ;-)...men det kender du vel. Du kan jo læse om mine interesser på min blog, hvis du trykker på linket under mit foto.

  Om sprog (og stemninger) så har jeg faktiskt "næsten lige" skrevet om det på min blog:

  http://muligheder.blogspot.com/2010/12/sprogat-lse-og-nyde.html

  Men jeg må igang med at google, den der Vera Drakes hemmelighed.....

  SvarSlet
 8. Jeg skrev straks nogle af dine titler ned. Nesbø og Harry Hole kender jeg i forvejen og dem har jeg også været glad for at læse. Her i efteråret er jeg begyndt at høre lydbøger i bussen hjem fra arbejde - en tur på 35-40 minutter. Det er en rigtig god måde at få udnyttet tiden på.

  SvarSlet