torsdag den 11. april 2013

Slå mave læsning.Her i huset har vi i rigtig mange år, haft det som vi kalder slå mave læsning. Hvilket betyder, at der efter aftensmaden er højtlæsning. Der kan om sommeren være perioder, hvor vi ikke læser højt, fordi der er lyst længe, vi har lyst til at gå ude , ofte hvert sit sted på matriklen. Der er igennem årene, blevet læst mangt og meget forskelligt.  Børnebøger, avisartikler, bibelen, skrøner, historie om krig og fred og samfunds udvikling o.s.v. Alt efter hvad der lige har været aktuelt, i det vi/ en af os måske for tiden har været optaget af.
Disse timer med læsningen, som har gået på omgang, så alle har læst op, har givet mange gode diskussioner om alt imellem himmel og jord.

Lige i disse dage læser Kim højt for mig, af bogen : Det koster et kongerige af Jens Høvsgaard.  Det er vældig interessant læsning. Om kongehuset, forstås.


Jeg er ikke royal, og har i mange år syntes, at man skulle droppe foretagenet og lægge dem ind under turistrådet. Lade bygningerne, som jeg har en fornemmelse af er ret rummelige, overgå til almennyttige formål. Sådan til glæde for folk i almindelighed. Lige her kan jeg så godt mærke, at der jo er noget historie i disse bygninger, som jeg jo egentlig gerne vil bevarer. Men Margrethe med familie, kunne jo leje sig ind.
 De som gerne ville støtte foretagendet, kunne så løse medlemskort til Kongehusets bevarelse og betale kontingent, lige som man gør i så mange andre foreninger. Gad vide hvor mange som ville melde sig ind, og ikke mindst hvad disse mennesker, ville syntes om størrelsen på det årlige kontingent.

Som det er nu betaler vi alle via skattebilletten. Tro mig det er ikke småpenge der er tale om, sådan set her fra "Bolmerodet" Men deres forbrug er jo også enormt , dette bevirker at de må dyrke bekendtskaber som er gunstige for dem, sådan rent økonomisk. I den anden ende giver det så fordele, til de virksomheder som "betaler" kongehuset på forskellige måder. Intet er gratis i de kredse og grænser er der nok heller ikke så mange af.
Lige i den forbindelse, i hu kommer den gamle Broby Johansen mig med sit : Klæder skaber folk.


(Foto pandurohobby.dk)


7 kommentarer:

 1. Jow klæder skaber folk, men uden top ingen bund.
  Tror vi skal være glade for den styreform der har været gennem tiderne.......ikke fordi det har været uden omkostninger, hverken pekuniært eller menneskeligt.
  Det er nu i bund og grund vores styreform som bunder i ønsket om ikke bestikkelige ledere.
  Ikke at de har været det, men illusionen har vel i bund og grund båret langt og også ført til kongetro og fanatisme.
  Nå den store historiker er jeg ikke men du sætter tanker igang, og tak for det

  KH ;-)

  SvarSlet
 2. Jeg bliver mindre og mindre royal, jo ældre jeg bliver..men et brugbart alternativ har jeg heller ikke et bud på.
  Fantastisk med daglig oplæsning, det gad jeg godt...men er usikker på, hvad resten af familien ville mene om den sag :-)
  Jeg håber du har fået min mail omkring mine badeværelseslamper...ellers her : det r ganske almindelige staldlamper til (dengang jeg købte) 100,- kr stykket :-)

  SvarSlet
 3. Anne: jo tak, har fået mailen. Har fundet noget som ligner, og til billige penge. Højtlæsning, jo prøv det. Det giver mange gode snakke. Toke har af samme vej, fået meget viden igennem barndommen.

  Karen: Ikke bestikkelige, ja det kaldes nok noget andet her i landet. Vi er jo enormt ordentlige.

  SvarSlet
 4. En eller anden kransekagefigur hører sig åbenbart til, hvad enten det er il presidente eller dronningen af Saba. Fred være så med det, men hvorfor hele den pukkelryggede familie i flere led også skal forsørges går over min forstand. De hører til den udsøgte elite, som ikke lider ondt af lediggang, og som ikke er adlet af arbejde. Fortsat god slåmavelæsning :-)

  SvarSlet
 5. Ja dette emne kunne der skrives meget om. Bogen DET KOSTER ET KONGERIGE giver ganske god indsigt, i hele den pukkelryggede og deres skalten og valten.
  Ny Slåmavelæsning i dag er Klein og Jensen. Nok et par herre som det er værd at gøre et bekendtskab.

  SvarSlet
 6. Nu har jeg jo lige læst, at I ikke har TV og at der spilles Banjo!!! så jeg kan da godt forstå at der læses op, det tror jeg er meget hyggeligt. Da min søn var lille, kunne jeg læse op i timevis, og kiggede efter om han faldt i søvn. Det gjorde han ikke!!! Men så holdt jeg op når jeg kunne se det var lige ved :)

  SvarSlet
 7. Slå mave læsning - en rigtig god ide. "Problemet" for mange af os (at vi ikke synes, at vi har tid til den slags) har noget at gøre med vores hellige alter, fjernsynet, som går på fuldt drøn i timevis - ofte uden at nogen følger med i, hvad der er "på"
  Jeg kan godt forestille mig, at det ikke alene har været kilden til megen - og aldidig - viden; men også har bidraget til nogle interessante diskussioner.

  SvarSlet