torsdag den 27. februar 2014

Måske går jeg til filmen.





Nå, nå hun har nok fået nykker. Måske hun trænger til at skifte job, her lige inden efterlønnen er inden for rækkevidde. Måske hun bare trænger til at få sine 15 min. i rampelyset. Indbildsk er hun jo nok.
Sådan opfatter jeg nu ikke mig selv, men andre har måske det billede af mig. Hvem ved og hvem bekymrer sig. Hvor vil jeg så hen .
Jo det skal jeg sige jer. Jeg har i den senere tid haft god tid til avislæsning ( tvungen stillesidning i tre uger , plus det løse ) Det er jo ikke fordi jeg ikke kender til mega svineproduktionsfabrikker, slagterikonflikter og landbrugets enorme gæld. Det behøver man ikke sidde stille for, at få kendskab til.
 Men jeg har simpelthen samlet stof, til en længerevarende TV serie, om det  danske landbrug. Der er så meget stof i dette område, at der kan laves en gyser, der går langt ud over alt andet.
I disse dage er der premierer på en biograf film, som belyser Karteldannelser i bygge branchen. Så var det at jeg efter at have læst gårsdagens Kronik i Politiken,  kom til at tænke på at der her i, er materiale til en meget , meget lang film om det Danske landbrug.

Skulle du nu være af den nysgerrige type, så gå ind på Politiken.dk/kronik.

Landbrugstop optræder under falsk varebetegnelse

I håb om en svine god dag.

5 kommentarer:

  1. Jeg kan ikke finde den kronik på linket; men en film kunne da handle om, hvordan landbruget i Danmark, ved hjælp af planternes klorofyl, samler energi nok til at mætte 15-17 mill. mennesker år efter år, med den mulighed for politisk påvirkning af produktionsforhold, som dette medfører.

    Hvordan vi på 50 år er gået fra tunge løft på 100 kg. sække og usunde kolde traktorer til en hverdag uden overbelastning og med varme førerhuse.

    Hvordan hvert landbrug skaffer arbejdsplads til 3 personer i følgeleddene. -Også arbejdspladser til nogle af de 18 procent tekniske analfabeter, som vore skoler sluser ud år efter år.

    Hvordan landbruget særdeles billigt plejer i tusindvis af hektar naturarealer ved hjælp af kvæg og får.

    Hvordan det, trods en reel slagter-timeløn på under det halve af en dansk syd for grænsen, er lykkedes at bibeholde arbejdspladser i slagterisektoren i DK svarende til ca. 18 mill. slagtede svin årligt.

    Hvordan soyaskrå (proteindelen til svin og fjerkræ) er er biprodukt fra soyaoliepresningen, og derfor ikke direkte øger arealet med soyabønner noget sted i verden, da oliedelen bliver produceret under alle omstændigheder.

    Hvordan landbruget, trods det at vi har gæld, så arbejdstagernes pensionskasser kan få forrentet deres mia., stadig har overskud til skat og nyinvestering. -Måske lige undtaget et par år, hvor selv A.P.Møller havde svært ved at få det til at løbe rundt.

    Gyseren kunne så ligge i, at landbrugserhvervet uanset hvad der gøres og hvornår altid kan nedgøres og gøres til genstand for hån.
    -Og hvordan vi gennem generationer er blevet vandt til mosten.
    Livegenskab, hoveri, tvangsforflytninger, brandbeskatninger, de højere klasser evige prügelknabe til fri hånlatter i skuespil og prosa.
    -Og hvordan dette at nedgøre landbruget i dag nærmest er en entrébillet til det finere selskab.

    Det kunne sandt nok blive en stor film.

    SvarSlet
  2. Hallo Farmer, jeg kan se du ikke fandt kronikken. Jeg har ikke noget imod landbrug, vi bor jo lige blandt det. Dette ikke ment som hån. Men der forgår dog ting, også i landbruget, som ikke nødvendigvis kun er af det gode. Du har formodentlig selv hørt, eller mødt brådne kar, også i din branche. Sådan er det vel over alt. Om jeg nogen sinde kommer i det finere selskab, tvivler jeg meget på. Det har ganske simpelthen ikke min interesse.
    Film om dette og så meget andet, ja det kunne der laves meget om.

    SvarSlet
  3. Har du læst " Under landet " af Lone landmand? Det er svinego underholdning. Se evt. Hendes blog der hedder Lonelandmand.

    SvarSlet
  4. Fint nok, Anne. Jeg var bare lige i det lune, og så fik du turen! Jeg var også lige ved at undlade at trykke på Sendknappen, men tænkte, at du nok tålte det :-)

    @Hanne: Jeg følger også Lones blog. De har valgt et spændende måde at leve på. Der er heldigvis plads til nogle få stykker af den slags brug.

    SvarSlet
  5. Det er helt ok Farmer. Jeg skriver hvad jeg vil, også sådan lige her og nu. Der svares selvfølgelig også sådan. Det er kun fint. Jeg kan sagtens bruge andres synspunkter.
    Her hos os, dyrker vi jo ikke jorden. 14 tønder er ikke meget at skulle leve af. Vi er ikke landmænd, har ikke baggrunden og ej heller lyst. Da vi i sin tid ( 19 år siden) flyttede her ud, var der da en del i landsbyen, som undrede sig over at vi var så rige, at vi kunne tillade os at lægge jorden ud "til fri leg" Det har nu ikke noget med rigdom at gøre. Vi ( KIM ) ville bare gerne lave et godt sted, med gode forhold til dyr/vildt, dermed bedre jagt betingelser. Vandhuller til insekter og vandfugle. Så kom interessen for krebs til lidt senere. Vi dyrkede jo i en hel del år meget pil her. Herligt at flette af egen avl. Men ikke et must, for mig. Mit helbred er ikke og her ikke været til det tunge arbejde i en del år, så det er droppet.
    De første par år havde vi en forpagtnings aftale. Det var fint. Jeg har dog hele tiden været meget lidt glad for, at der blev sprøjtet her. Men det var Ole som forpagtede og gad at sende maskiner og mænd helt her over, for ikke ret meget jord.
    Vi har, mener jeg da, et godt forhold til vores naboer, som vi er omgivet af. De dyrker alle jorden, effektivt. Sprøjter når det skal gøres og høster når det er tid. Jeg ville igen gerne være foruden sprøjteriet. Men vi ser bare ikke ens på det her, det giver ind imellem nogle morsomme samtaler.
    Jeg bliver aldrig "hellig" i nogen som helst forstand, oftere nok lidt trist, når jeg ser hvordan vores udvikling og levevis påvirker naturen.
    Der kunne skrives romaner, så lange ....eller meget lange film om alt det her. Men kig her ud til os en dag. Se Bolmerodet, og hvad det er vi bruger jorden til. Vi syntes selv, vi bor vidunderligt.

    SvarSlet